V Obecních pekárnách vyrábíme pečivo tak, aby vám nejen chutnalo, ale hlavně bylo zdravé a snadno stravitelné. Z kvalitních surovin, podle původních receptur, s láskou k pekařskému řemeslu.
Pečeme z drobenky
Co si představíte pod pojmem drobenka? Nejspíš sladkou a křupavou dobrotu z másla, cukru a mouky, která zdobí koláče. My ale máme na mysli jinou drobenku, a to zasušený kvas. Ten byl za časů našich babiček základní přísadou pro kynutí chleba, slaného i sladkého pečiva.
V dobách, kdy neexistovaly lednice pro uchování kvasnic nebo tekutého kvásku, byla drobenka dokonalou výchozí surovinou. A tou zůstala dodnes. Kvasinky v drobence se udržují v plné síle. Na rozdíl od kvasinek v tekutém kvásku neumírají v chladu v lednici, ani se nekontrolovaně nemnoží při opětovném oživení kvásku. Drobenka se uchovává na sítech při pokojové teplotě, zůstává stabilní a připravená k pečení po 10–14 dní.
Chceme zpátky zdravé a stravitelné pečivo
Z drobenky pečeme kvasový chléb pomocí třístupňového vedení kvasu. Díky tomu se žitná mouka zcela prokvasí. Po vyvedení třetího kvasu se již další žito do těsta nepřidává. To zajistí snadnou stravitelnost pečiva. Když je veškerá žitná mouka dokonale prokvašená, nekvasí v žaludku ani ve střevech, a proto nezpůsobuje zažívací potíže.
K lepší stravitelnosti našeho chleba přispívá také precizní postup – v každé fázi výroby kontrolujeme teplotu, pH a množství kvasinek. I po upečení zůstává chléb živý, plný blahodárných kvasinek. Věříme, že poctivě vyrobený chléb patří na náš stůl každý den a může našemu zdraví jenom prospět.
Přinášíme (ne)tradiční produkty
Zatímco současné pekárny se většinou omezují na pšeničné, případně žitné pečivo, naši předci běžně pekli několik druhů chleba, včetně ovesného, ječmenného, prosného, jáhlového nebo pohankového. Proto při vývoji nových výrobků vycházíme právě z původních receptur. Zároveň však spolupracujeme s Výzkumným ústavem potravinářským v Praze, abychom si byli jistí, že výsledné pečivo dosahuje nejvyšší kvality. Společně jsme vyvinuli například unikátní Dopekový chléb.
Dopekový chléb je žitno-pšeničný chléb k dopečení – bez chemie a bez mražení. Skladuje se při pokojové teplotě a dopéct ho můžete během 7 dní. Zachovává si živé kvasinky a dosahuje dokonce kvality kojenecké stravy. Navíc úžasně chutná a voní! Už jste Dopek vyzkoušeli?
Pracujeme s láskou
To nejlepší pečivo ale nedělají jen kvalitní suroviny a tradiční postupy. Stejně jako vám nejvíce chutná oběd od maminky nebo babičky, i na chlebu poznáte, jestli ho někdo pekl s láskou. Proto Obecní pekárny provozují pekaři s nadšením pro řemeslo. Lidé z masa a kostí, žádný anonymní stroj ve velké továrně. Každý kousek pečiva projde jejich rukama. To na chuti zaručeně poznáte.